Simptomi trudnoće:

Izostanak najmanje jedne mjesečnice

Mučnina

Povraćanje, posebno u jutarnjim satima

Osjetljive / uvećane dojke

Učestalo mokrenje

Vrtoglavica

Glavobolje

Promjena apetita

Samo zato što imate neki od ovih simptoma ne mora značiti da ste trudni. Ipak, bolje da uradite test, i riješite se svake sumnje.


Saznajte više o trudnoći

Promjene u tijelu
U ovom trenutku Vaše tijelo prolazi kroz velike hormonalne promjene u naporu da obezbjedi sve hranljive sastojke za razvoj bebe. Ovo je razlog zašto doživljavate neke od gore navedenih simptoma. Ukoliko želite da pogledate ultrazvučni razvoj bebe po sedmicama kliknite ispod.

 

 
 

Kalkulator trudnoće

Na osnovu datuma začeća i/ili zadnje mjesečnice možete izračunati koliko dugo ste trudni i kada je očekivani datum porođaja.  Kliknite ovdje

Faze razvoja bebe

Začeće - Kada se jajna ćelija i spermij ujedine tada započinje novi život. Majka i otac obezbjeđuju po 23 kromosoma, ukupno 46. Ovi kromosomi određuju boju očiju i kose, kao i spol i visinu. Od trenutka začeća ovaj novi život ima svoju jedinstvenu DNK koja nije postojala ranije niti će ikada više postojati.

Sedmica 4 - Srce bebe počinje kucati.

Sedmica 7 - Svi glavni organi, kao i tjelesni sistemi su sada na svom mjestu. Osnovne crte lica malog fetusa su formirane.

Sedmica 8 - Bebini kapci se počinju formirati, kao i prstići na nogama i rukama. Beba se počela pomjerati ove sedmice, ali još uvijek ne možete osjetiti ništa.

Sedmica 9-12 - Noktići na nogama i rukama počinju rasti. Na kraju 12. sedmice, javlja se kosica. Beba sada može stisnuti šaku.

Sedmica 13-16 - U ovoj fazi možemo raspoznati muške ili ženske spolne organe. Beba može štucati i sisati palac. Može se mrštiti, smješkati i praviti grimase.

Sedmica 17-24 - Beba sada ima jedinstvene otiske prstiju. Ultrazvuk pokazuje da se mnoge bebe smješkaju i puće usne u ovoj fazi.


"Jer Ti si nutrinu moga bića stvorio, satkao me u majčinoj utrobi." - Psalam 139:13


Informacije na našoj stranici su namjenjene u svrhu opšteg obrazovanja i ne služe kao zamjena za stručni savjet. Informacije o razvoju fetusa su zasnovane na osnovu istraživanja Mayo klinike, i mogu se pronaći ovdje; Novembar 5., 2009. Drugi korišteni izvor je: Peter Tallack, (Washington, DC: Nacional Geographic 2006).